Tekst 07 juni 2018

Stilte


Jantien begeleidt deze avond over stilte. Ze schrijft:


Je kunt stil zijn door niet te praten, je kunt stil zijn tijdens een meditatie of een wandeling. Is dit ook een stilte die komt uit je hart? Ben je stil van je bewustzijn? Is het een stilte waar je altijd op kunt bouwen, een stilte die voor jou een fundament is?

Het laatste jaar heb ik regelmatig last gehad van angst, angst voor de dood, angst voor het verlies van mijn partner. In die angst slaan niet alleen mijn hersens op hol, maar ook mijn lichaam raakt in de stress. Zo heb ik ontdekt hoe belangrijk stilte is, echte stilte in mezelf.  Stil zijn van de angst die ik voel en de paniek soms. Stil zijn om mijn eigen natuur te zien en mijn eigen wijsheid te vinden. Stil zijn om het lijden te ervaren, van mezelf en de ander.

Dit soort stilte kun je beoefenen op een kussentje, maar het is een stilte die je altijd bij je kunt gaan dragen. Het is een stilte die tot inzicht leidt. Voor mij is dat verstillen geen gemakkelijke opgave. Ik ben uit gewoonte altijd bezig, zowel lichamelijk als in mijn hoofd. Plannen maken, in de toekomst kijken, een project ondernemen. Maar, eenmaal geconfronteerd met zoiets groots als een naderend einde vallen al die gedachten en activiteiten weg. In de stilte kun je houvast vinden, je bent niet meer of minder dan een ander. In de stilte kun je vrij zijn van je bewustzijn en je gewoonte energie. In de stilte leer je om niets te doen en werkelijk naar een ander te luisteren.

 

Tekst van Thay ( uit het Boekje Silence, vrij vertaald)

De basisconditie voor ons om schoonheid om ons heen te herkennen en te ervaren is stilte. Als we geen stilte in onszelf hebben, als onze geest, ons lichaam, vol lawaai zijn, dan horen we niet de oproep van de schoonheid. Er speelt een radio in ons hoofd Radio Non Stop Thinking; NST . Onze geest is gevuld met herrie en daarom horen wij niet de roep van de schoonheid en de roep van de liefde. Ons hart roept ons, maar we horen het niet. We hebben geen tijd om naar ons hart te luisteren. 

Mindfulness is de beoefening die ons leert om te stoppen en stil te luisteren. We kunnen een bel gebruiken om ons eraan te herinneren en te stoppen met luisteren naar de herrie in ons hoofd en om ons heen. Door aandacht te besteden aan je in-en uit adem kun je je gedachtenstroom over het verleden, de toekomst en het verlangen naar iets, stop zetten. 

Door aandachtig te ademen worden we weer wakker en weten we dat we leven en bestaan.

We kunnen het geluid van de bel beantwoorden door te zeggen “ ik ben hier, ik ben vrij, ik hoor je


Stil zijn wil niet zeggen dat je helemaal alleen moet zijn. Het is goed om een bepaalde tijd fysiek alleen te zijn, maar stilte beoefenen kun je heel goed met een Sangha doen. Dit kan ook tijdens maaltijden, of loopmeditatie. De gezamenlijke stilte wordt dieper als iedereen zich concentreert en niet afgeleid is. De collectieve stilte geeft een enorm sterke energie.

Thich Nhat Hanh noemt dit een “ thundering silence.  Door dit samen te beoefenen leer je leeg te worden van alle storende geluiden in jezelf en leer je diep te luisteren naar geluiden van buiten jezelf. 

Door deze stilte te leren kennen, kun je jezelf genezen, je krijgt de capaciteit om er werkelijk te zijn en om vrij te zijn.