Tekst 30 augustus 2018

De tekst voor donderdagavond komt uit het boek 'Antwoorden vanuit het hart'. In dit boek van Thich Nhat Hanh zijn de antwoorden samengevat op vragen die hem gesteld zijn. Een van de hoofdstukken in het boek gaat over ziekte en gezondheid, dood en sterven. Uit dit hoofdstuk komt onderstaande tekst die gaat over de tweede pijl, de pijl van ongerustheid. Deze tweede pijl heeft me de laatste dagen erg veel pijn gedaan. Donderdagavond vertel ik er mee over.

 

De tweede pijl

 

V

We hebben wel gehoord over ongeneeslijk zieke mensen die hun leven wisten te verlengen nadat ze boeddhistische oefeningen en meditatie zijn gaan doen. Wat is de relatie tussen ziekte en meditatie?

 

A

De therapeutische kracht van meditatie is zeer groot. De oefening van bewust ademen en lopen kan de spanningen in het lichaam en ook in de geest opheffen. Wanneer het lichaam zichzelf mag zijn, wanneer we het niet aftobben, wanneer we de spanningen niet op laten lopen, kan de natuurlijke zelfgenezing van het lichaam zijn werk doen.

 

Dieren zijn heel wijs. Wanneer een wild dier gewond raakt, weet het wat het moet doen. Die wijsheid is generaties lang door zijn voorouders doorgegeven. Het dier zoekt een stille plek op om daar uit te rusten. Het heeft geen belangstelling voor eten of om achter andere dieren aan te jagen. Het rust alleen maar. Na enkele dagen stilletjes liggen, is het dier genezen, komt het overeind en pakt het zijn leven weer op.

 

 

Als mensen zijn we dit rust nemen verleerd. We maken ons teveel zorgen. We staan ons lichaam niet toe te helen. We staan onze geest niet toe om te helen. Zelfs als we een paar weken vakantie hebben, weten we niet hoe we tot rust moeten komen. Onze zorgen, stress en angst verergeren de situatie. Meditatie kan de spanning verminderen en ons helpen om onze zorgen, onze angst en onze boosheid te omarmen, en dat is zeer helend. We staan de natuur toe zijn werk te doen. Het is zeer belangrijk dat we de kunst van rust nemen en van ontspannen opnieuw leren.

 

Wanneer we in vrede met ons zelf leven, werken de elementen van ons lichaam en onze geest harmonieus samen en dat is de basis van gezondheid. Ons lichaam zal dan de juiste hoeveelheid chemische stoffen afgeven. We produceren dan bijvoorbeeld niet een teveel aan adrenaline.

  

De Buddha spreekt over de ‘tweede pijl’. Wanneer een pijl jou treft, dan voel je pijn. Als een tweede pijl dezelfde plek raakt zal de pijn tien keer zo groot zijn. De Buddha raadt ons aan bewust in en uit te ademen - mindfull te zijn - wanneer we ergens pijn in ons lichaam of onze geest hebben. Je moet erkennen dat de pijn belangrijk is, maar het niet teveel gewicht geven. Als je je zorgen maakt over de pijn, er bang voor bent, je ertegen verzet, ertegen tekeer gaat, wordt deze tien keer erger, of zelfs meer.

 

Je ongerustheid is de tweede pijl. Bescherm jezelf en laat de pijl niet afgaan - want die tweede pijl komt van jou.